|
De mystieke abstractie in het werk van Anish Kapoor 29 september 2012 t/m 16 januari 2013
JHM Kunstkabinet

Het JHM toont van eind september 2012 tot medio januari 2013 drie werken van Anish Kapoor in het Kunstkabinet. Ze zijn afkomstig uit een particuliere verzameling, de Collectie De Nederlandsche Bank en de collectie van de Vervoordt Foundation.
De wortels van beeldend kunstenaar Anish Kapoor liggen in India, waar hij in 1954 geboren werd. Zijn vader was een Hindoestaanse Indiër, zijn moeder kwam uit een Iraaks-joodse familie die rond 1920 van Bagdad naar Poona verhuisde. Kapoor groeide op in een modern, areligieus en kosmopolitisch gezin. Tijdens een verblijf in Israël tussen 1970 en 1973, waar hij in een kibboets werkte en elektrotechniek studeerde, besloot hij kunstenaar te worden. Hij vertrok naar Londen en volgde daar een opleiding aan twee kunstacademies.
De organische vormen en felgekleurde pigmenten uit zijn vroege werk vinden hun oorsprong in zijn geboorteland. Zijn abstracte voorstellingen zijn pogingen een mystieke inhoud boven te brengen. Latere beelden en tekeningen kenmerken zich door holten en gaten - de tegenstelling tussen binnen- en buitenruimte - een toespeling op dualiteiten als man en vrouw, hemel en aarde, licht en donker, materie en geest. De gewelfde vormen van zijn enorme metalen objecten en installaties weerspiegelen toeschouwer en omgeving, en zuigen hen naar binnen. Kapoors laatste en veelbesproken werk is de 115 meter hoge metalen 'toren' Orbit, naast het Stratford Olympic stadion in Londen. Anish Kapoor werd vele malen onderscheiden, onder meer met de Britse Turnerprijs in 1991 en de Japanse Praemium Imperiale in 2011.
De mystieke abstractie in het werk van Anish Kapoor .