|
Synagoges hebben een eigen architectuur en een eigen sfeer. Dit geldt ook voor de sjoel in Alkmaar, in 1808 begonnen in het huis dat ooit door de uitvinder Cornelis Drebbel (1572-1633) gebouwd was en nu na een onderbreking van 70 jaar als synagoge zijn authentieke inrichting en sfeer teruggekregen heeft.

In drie lezingen op zondagavond gaat architect Izak Salomons in op achtergronden van de architectuur die bij de restauratie van de sjoel in Alkmaar een rol hebben gespeeld. Hij en zijn vrouw de binnenhuisarchitecte Cootje Salomons hebben de restauratie en herinrichting van verschillende synagoges in Amsterdam ontworpen en begeleid, en dat zijn bij de restauratie in Alkmaar belangrijke inspiratiebronnen geweest.
De Gerard Doustraatsynagoge uit 1892 is een gebouw in de stijl van de Hollandse neorenaissance dat de oorlog op wonderbaarlijke manier heeft overleefd. De Lekstraatsynagoge in de Amsterdamse Rivierenbuurt is een moderne sjoel ontworpen door de toen 28jarige Abraham Elzas uit Alkmaar. Elzas had bij de verbouwing van de Alkmaarse sjoel in 1932 ook het rituele bad (het Mikwe) ontworpen, dat na de recente restauratie opnieuw weer zichtbaar is in het vroegere schooltje dat onderdeel is van het synagogecomplex.
De onderwerpen van de drie lezingen zijn achtereenvolgens:
zondag 15 januari onze synagoges en hun architectuur
zondag 5 februari architect abraham elzas uit alkmaar
zondag 26 februari bauhaus-architectuur en de stad tel-aviv
Hele Cursus € 25 per losse les €10
Elke lezing is van 19.30-21.30 uur
Svp van te voren opgeven per e-mail bij www.alkmaarsesynagoge.nl
of per post aan Stichting Alkmaarse Synagoge Hofstraat 17 1811 EV Alkmaar
Komt allen en zegt het voort!
Loes.