HalloJoods
lezing
Architectuur in de synagoge
sluiten

Synagoges hebben een eigen architectuur en een eigen sfeer. Dit geldt ook voor de sjoel in Alkmaar, in 1808 begonnen in het huis dat ooit door de uitvinder Cornelis Drebbel (1572-1633) gebouwd was en nu na een onderbreking van 70 jaar als synagoge zijn authentieke inrichting en sfeer teruggekregen heeft.

In drie lezingen op zondagavond gaat architect Izak Salomons in op achtergronden van de architectuur die bij de restauratie van de sjoel in Alkmaar een rol hebben gespeeld. Hij en zijn vrouw de binnenhuisarchitecte Cootje Salomons hebben de restauratie en herinrichting van verschillende synagoges in Amsterdam ontworpen en begeleid, en dat zijn bij de restauratie in Alkmaar belangrijke inspiratiebronnen geweest.
De Gerard Doustraatsynagoge uit 1892 is een gebouw in de stijl van de Hollandse neorenaissance dat de oorlog op wonderbaarlijke manier heeft overleefd. De Lekstraatsynagoge in de Amsterdamse Rivierenbuurt is een moderne sjoel ontworpen door de toen 28jarige Abraham Elzas uit Alkmaar. Elzas had bij de verbouwing van de Alkmaarse sjoel in 1932 ook het rituele bad (het Mikwe) ontworpen, dat na de recente restauratie opnieuw weer zichtbaar is in het vroegere schooltje dat onderdeel is van het synagogecomplex.

De onderwerpen van de drie lezingen zijn achtereenvolgens:

zondag 15 januari onze synagoges en hun architectuur
zondag 5 februari architect abraham elzas uit alkmaar
zondag 26 februari bauhaus-architectuur en de stad tel-aviv

Hele Cursus € 25 per losse les €10
Elke lezing is van 19.30-21.30 uur

Svp van te voren opgeven per e-mail bij www.alkmaarsesynagoge.nl
of per post aan Stichting Alkmaarse Synagoge Hofstraat 17 1811 EV Alkmaar

Komt allen en zegt het voort!
Loes.


.
.
SASKIA WEISHUT-SNAPPER PEINTISSERIES
textiele kunst en mixed media, voorts keppeltjes, tefille omslagen, parochot,choepot etc. www.saskia.weishut.comsaskia@weishut.com
.
Heb je een facebookprofiel en weet je eigenlijk verder niets van facebook af ? Ben je een zelfstandige en wil je een fanpagina aanmaken ? Wil je dat ik voor jou je fanpagina bijhoud ? Heb je vragen over andere sociale media ? Mijn naam is Ronieth Ilsar en ik help je met plezier tegen redelijke prijzen. Ik heb verschillende cursussen sociale media gedaan en heb veel ervaring. Stuur een mailtje naar ilro1965@gmail.com.
................................................................. ......OPROEP...KUNSTENAARS...... ................................................................. ....................doe mee aan...................... ..............www.sendasmile.com............ ................................................................. .........KUNST&HALLOJOODS........ ..........voor GOEDE DOELEN.......... ................................................................. .........zie PRIKBORD>oproep........... ..................................................................
.
.
Kaits is een stichting voor Israelische cultuur in Nederland en biedt verschillende activititen: taalcursusssen, artstieke en cretieve workshops, films, museum tours, lezingen en cursussen, theater, viering van de Joodse feesten en veel meer.
Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl Coaching op essentie met Joodse ondertoon www.jessiedewind.nladvies@jessiedewind.nl.
.
.
Wat een verrassing: JOODS BED AND BREAKFAST in AMSTERDAM en wel in west vlak bij Sjoel West. Plaats voor 3 personen ( 1 kind) in ruime kamer op de 3e etage ( trappen )met eigen w.c., badkamer, koelkast, radio, koffie/thee fasciliteit en heerlijke rust. 25 euro p.p. per nacht. Ontbijt op aanvraag en is kosjer z.n. Bereik: tram 1 en 17 halte Surinameplein. Bus 15 halte Corantijnstraat. Ringweg uitgang 106. mail erwin5770@gmail.com.
[www.autorenaissance.nl].
YAD ELIE, een non-profit organisatie, geeft hongerige Joodse en Arabische schoolkinderen kans op een betere toekomst middels verantwoorde maaltijden. YAD ELIE heeft u nodig om hen te helpen!